Tuto dobrotu doporučuji servírovat v letních podvečerech, je-li přítomna dobrá společnost. Vyzkoušejte vyhlásit hru (bojovou hru).
Podle počtu účastníků a Vaší odvahy rozdělte úkoly. Nutno také vhodně přizpůsobit věku zúčastněných strávníků. Každý pak může dostat za úkol, aby obstaral (přinesl ze sklepa, spíže, ledničky, zahrádky -- samosebou Vaší) nějakou ingredienci, která by mu v sekerkové polévce chutnala a tuto připravil (očistil, oloupal, nakrájel, nenakrájel a podobně) pro volné použití. Jedné zodpovědné a důvěryhodné osobě pak svěřte udržování ohně a ostatní ponechte na jednotlivcích.
V kotlíku to nechte jenom tak probublávat a když už Vás nebaví pod kotlík přikládat, nebo když už mají všichni ten "správný" hlad, servírujte. Úspěch se, uvidíte, dostaví sám. Nemusíte mít strach z toho, že by snad polévka nebyla dost uvařená. Než se totiž snesou všechny suroviny, než se přítomní kolem ohně dostatečně vydovádí, všechno v kotli je jak má být. Každý si pak vybere, co mu z polévky nejvíce chutná. Ale chutná všem.
Vyzkoušejte ji.
Suroviny:
- jedna čistá skoba
- výše zmiňovaný kotlík
- voda
Pak už úplně cokoli, co vymetete ze spíže a co jste ochotni pro tuto nebeskou manu uvolnit. Nejlepší pak je se s dílem příliš nepárat a do vroucí tekutiny přihazovat jednotlivé ingredience bez velkých cavyků. Když uznáte za vhodné, je polévka vhodná k podávání.
Vyzkoušejte: Míchat v kotli nejlépe nějakou větví -- pařátkem (jako baba Jaga -- polévce to dodá potřebný "šmrnc").
Upozornění: Použitá voda musí být poživatelná (použití vody z místního rybníčku, potoka či řeky rozhodně nelze nikomu doporučit. Takové dobrodružství zase není nutné podstupovat).
Nezapomeňte!!! První musí přijít do kotlíku ta (pokud možno nepoužitá a očistěná) skoba. A ta pak musí první před podáváním ven. A její lovení -- to je také zábava. Jsou-li přítomni dospělí hosté, lze tento nezbytný základ v polévce ponechat. Kdo pak skobu ze své porce vyloví -- je vítěz.
Autor: Lenka Poláčková