Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.

Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1

Login Form

Na kostičky nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mouku a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme a pak postupně přidáváme očištěnou a nakrájenou zeleninu

(nejdříve tu nejtvrdší, co potřebuje nejdelší dobu vaření), vývar, kmín a na plátky nakrájené houby. Ochutíme solí, trochou pepře, případně ještě čerstvým česnekem a nešetříme majoránkou.

Vyzkoušejte: Lze připravit i ze sušených hub. Lepší je směs několika druhů.

Těm, kteří na houby nechodí rádi nebo se do lesa pro přemíru povinností nedostanou, ale také těm, kdo nedovedou houby hledat nezbývá, než důvěřovat jiným osobám, že sbírají toliko druhy jedlé. V případě nouze největší lze lesní houbovou směs nahradit koupenými žampiony. Předem ale upozorňuji, že to prostě není "ono". Vhodnější potom například hlíva ústřičná.

Ovšem úplně nejlepší je polévka z poměrně vzácné houby (viz ta na obrázku výše), kterou je kotrč kadeřavý. Pro jeho vůni a chuť připomínající vlašské ořechy se mu také říká "ořešák". Pěkně v polévce chroupe. Jeho nevýhodou ale je, že roste opravdu málokdy a málokde (málokdo ho proto zná a málokdo ho také najde), že se nepěkně čistí, protože jehličí a kousky hlíny nejdou z jeho kadeřavé hlavy vymýt. Tak kuchař udělá pro jeho očistu co může a případné kousíčky jehličí ponechá jako lesní koření. Polévku to nepokazí.

Suroviny:

- celer, petržel, mrkev
- květák, cibule, česnek
- brambory, může být i pórek
- řapíkatý celer, fazolové lusky
- brokolice, kukuřice, máslo a trochu hladké mouky na jíšku
- vývar v kostce (hovězí, zeleninový, houbový), sůl, pepř
- kmín, majoránka a čerstvé houby


Autor: Lenka Poláčková

Degustace