Jíšku z másla a mouky, do které jsme přidali cibulku, česnek a červenou papriku, mrkev a případně rajčatový protlak (jenom trochu), kvůli barvě, rozředíme,
přidáme koření, brambory nakrájené na kostičky a kyselé zelí. Když jsou brambory měkké, přidáme kostky uzeného masa nebo dobré klobásky, prohřejeme, dochutíme a nakonec ovoníme majoránkou.
Vyzkoušejte: Nedávejte do polévky brambory. Ty uvařte zvlášť a když jsou měkké, rozšťouchejte je. Rozštouchané se potom dají doprostřed stolu na mísu, ze které si každý stolovník podle chuti a potřeby po lžících přibírá. Takhle připravovala a podávala zelňačku moje babička. A bylo to také moc dobré.
Suroviny:
- cibule, česnek, brambory, kyselé zelí
- mrkev, rajčatový protlak (nemusí být)
- červená paprika, kmín, pepř a sůl, masox
- trochu másla a mouky na jíšku
- uzené maso nebo dobrá klobása, bobkový list, majoránka
Autor: Lenka Poláčková