Cibuli a salám nakrájíme na drobné kostičky. Uvařené brambory a vejce vařená natvrdo co nejrychleji oloupeme a také nakrájíme na kostičky.
Pak osolíme, opepříme, podle chuti okyselíme a přidáme olej (poměrně dost, aby se kostičky brambor tzv. "obalily" a vše se trochu propojilo) a vše dobře promícháme. Zednický salát se podává teplý.
Výhoda: Nemůžete nic zkazit jakýmkoli poměrem přísad. Salát je buď více salámový, více vaječný, nebo trochu ošizený o dobroty, ale vždy je dobrý. Konzumuje se jako samostatné jídlo, nikoliv jako příloha.
Vyzkoušejte: Před přidáním oleje přilijte do salátu ve trošce vody rozpuštěnou kostku hovězího vývaru. V tom případě ale opatrně se solí. Vývar brambory navlhčí, takže potom nespolknou tak velké množství oleje.
- brambory
- vajíčka
- měkký salám (nejlépe gothaj)
- cibule, olej, ocet, sůl a pepř
Autor: Lenka Poláčková