Každý párek podélně rozřízneme na 4 prameny, vždy 3 prameny spíchneme na konci párátkem a spleteme do copánku. Copánky potřeme olejem, dáme na plech a v troubě krátce zapečeme.
Z obyčejného párku takto vykouzlíme slavnostní parádu. Můžeme pak podávat například s kaší, dobře to chutná i s lepenicí, na našem obrázku jsou copánky servírovány s pečenými plněnými brambory, sýrovou zálivkou a oblohou. Podávat k copánkům hořčici a chléb nedoporučuji. Tato klasická příloha vrátí párek do polohy rychlé večeře, kdy nožičky této uzeniny vhodíme do hrnce s teplou vodou a doufáme, že párek nepraskne, zatímco naše pozornost je odvedena k naplnění pračky, myčky, z hromady nevyžehleného prádla vybíráme pro zítřejší den nepostradatelné kusy, atd. Přestože kuchyně je pro mě alchymistickou dílnou, ve které lze vytvořit nepřeberné variace různých mlsot a troufale se domnívám, že v této kouzelnické laboratoři zvládám lecjaká kouzla, na nohy párku prostě nemám. Na párky jsem krátká, párky mají převahu, boj s nimi většinou prohrávám. Už jsem vyzkoušela ledajaké fígle, ale už jsem ten boj vzdala. Buď je podávám studené nebo prasklé. Došla mi trpělivost s touto uzeninou svádět nerovný boj a tak je upravuji všemi možnými způsoby, jen jejich ohřevu se promyšleně vyhýbám. Copánky jsou jednou z mých šikovných fint. Další způsob, kterým lze na neposlušné párky vyzrát je nakrájet je na kousky a ohřát je v troubě.
- 4 dlouhé párky
- 3 lžíce másla
- olej na opečení, sůl
Autor: Lenka Poláčková