Pomerančovou a citronovou šťávu spolu s troškou skořice, cukrem a utřeným česnekem dáme do hluboké nádoby. Přidáme kuře naporcované na 4 díly a necháme v tomto nálevu asi 2 hodiny odležet.
Pak kousky kuřete vyndáme, dobře potřeme máslem, aby se pěkně osmahly a vložíme do pekáče. Pekáč dáme do trouby (nejlépe s grilem) a kuře pěkně ze všech stran osmahneme. Potom snížíme teplotu a necháme 30 minut dopékat. Když je kuře napůl upečené, polijeme ho zbývajícím nálevem.
Vyzkoušejte: S citrusovými plody ani skořicí nemusíte šetřit. Není také nutné používat jenom šťávu z těchto plodů. Pokud přidáte na jejich množství, je možné také jeden citron a jeden pomeranč nakrájet na plátky a ty přidat před dopečením k nálevu. Nic nezkazíte ani jemnými proužky dobře omyté citrusové kůry. Pokrm pěkně provoní. Jenom pozor na spálení, protože proužky kůry pak hořknou.
- 1 kuře o váze asi 1,5 kg, 50 g másla
- 1 citron, 1 pomeranč, trochu cukru
- 3 stroužky česneku, mletá skořice a sůl
Autor: Lenka Poláčková