Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.

Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1

Login Form

Pokud máme kuře celé, je nezbytné ho rozdělit na jednotlivé kousky. Máme-li kousky, kus práce jsme si tímto skvělým tahem ušetřili. Maso osolíme a okořeníme.

Zeleninu (i ovoce), kterou máme pro tento případ k dispozici si všechnu pěkně očistíme a nakrájíme na takové alespoň přibližně stejně velké kousky. Cibuli (lepší jsou malé cibulky, které necháme vcelku) a jablko na osminky, kořenovou zeleninu na špalíčky cca 5 cm dlouhé (podle síly ještě možné podélně přepůlit nebo rozčtvrtit), na stejné špalíky překrájíme pórek (především jeho celistvou, světlejší, nelupenatou část), brokolici rozdělíme na jednotlivé hlavičky, naloupeme česnek, očistíme žampiony, které rovněž podle jejich velikosti buď rozdělíme, nebo necháme celé. 

A když už toho všeho máme hromadu, přistoupíme k té správné alchymii. Vezmeme ten největší a nejhlubší pekáč, jaký se nám vejde do trouby a na  něj pěkně rozložíme všechnu tu syrovou dobrotu. Důležité je, aby všude po pekáči bylo něco. Střídáme zeleniny, barvy, tvary. A musí toho být kopec. Když máme tuhle lopotu za sebou a na pekáči máme zahradu, pohážeme kousky másla, zlehka osolíme a zapřášíme trochou koření podle chuti a podlijeme (mírně, aby podlití bylo po celém plechu, ale zelenina neplavala jako po povodni). A šup s tím plechem do vyhřáté trouby. 

Pak se budeme věnovat ptáku. Tedy kouskům kuřete. Ty v samostatném kastrolku nebo na pánvi pěkně osmažíme, aby se maso zatáhlo. Když je i tohle hotové, vyjmeme plech z trouby a jednotlivé kousky kuřete pěkně usadíme navrch na zeleninový trávníček. Využijeme výpek z masa. A opět lup s tím do pece. 

A pak už se budeme věnovat pouze hostům, lehké konverzaci nebo sami sobě. Vše už za nás dokoná teploučko kumulované v troubě. Doporučuji pouze párkrát zkontrolovat, zda se všechna šťáva nevydusila a masíčko je také nutné alespoň jedenkrát obrátit. Když se dá kořenová zelenina ukousnout  a maso je pečené dozlatova, je dílo hotové.

Vyzkoušejte: Zapojte do přípravy všechny, kteří jsou ochotni přiložit ruku k dílu. Může to být i zábavné a do hry zatáhnete ty, kteří mají sklon  se před obědem nudit. Tento pokrm je totiž  pohodový teprve tehdy, když je vložen do trouby. Jinak všechno to čistění a krájení zabere trochu energie.  Je-li velký počet jedlíků, je možné podávat ještě s bramborem. Ale není to nutné. 

Vyzkoušejte ještě: Dobrá je také směs zeleniny obohacená o rajčata, papriky, výborné jsou různé druhy cuket, lilky, fazolové lusky, prostě vše, co momentálně nabízí trh nebo naše zeleninové zahrady (na trh je ale bezesporu větší spolehnutí).

A ještě vyzkoušejte: Připravte si bílý jogurt (velký nebo dva malé, máte-li větší množství masa). Do jogurtu zamíchejte všechno koření, které chcete použít a směs dobře osolte. Pak v tomhle mišungu protáhněte kousky kuřete sem a tam, aby se pěkně ze všech stran maso směsí obalilo. Takto připravené kuře už na pánvičce nesmažíme a rovnou ho sázíme na zeleninový trávník. Ostatní postup už zůstává stejný. 

Na kuřátku v zeleninové zahradě si pochutnají všichni milovníci jemného masa a zeleniny a samozřejmě také všichni "dietáři", kteří mají pocit, že se svými klenutými profily zrovna v tomto okamžiku musí začít něco dělat. Tento pokrm je právě pro tenhle účel dobrou startovací plochou. Miluji tohle jídlo ještě také proto, že když už příprava oběda vrcholí, resp. už má být "nakládáno" na talíř, je možné tento rituál oživit také tím, že si každý stolovník může ukázat, na který kousek v pekáči má zrovinka tu správně připravenou chuť. Ne všichni všechno rádi. Někdo se vyhýbá určitému druhu zeleniny, někdo třeba udělá experiment a vyzkouší, co jindy nejí, mlsalové pak nechtějí být o nic ošizeni (a ti dělají nejlépe). A pak miluji konce tohoto pokrmu, dojezdy. Většinou v pekáči přece jenom sem tam nějaký ten kousíček pečené zeleniny zůstane. A na ten chodí zpravidla ti, kteří se při výběru a "nakládce" ostýchali. Je to totiž jídlo přímo nestydatě dobré. Ostatně, až vyzkoušíte sami, uvidíte...

- 1 celé velké kuře nebo kousky například stehýnka podle počtu strávníků
- máslo, sůl, koření podle chuti (například grilovací, trochu tymiánu, pepř, paprika, všelijaké směsi) 
- co nejpestřejší směs zeleniny - čím je směs pestřejší, tím chuťově i vzhledově a barevně výraznější pak máme výsledný pokrm (cibule, česnek, mrkev, petržel, celer, brokolice, pórek, jsou základní kameny tohoto pokrmu), žampiony, jablko

 

Autor: Lenka Poláčková

Degustace