Oříšky opražíme nasucho (mícháme a obracíme). Pak promneme v utěrce a tak se nám podaří z větší části odstranit z oříšků slupky.
Z vajec a cukru ušleháme hustý krém, přidáme mouku a oříšky a pomalu pečeme v tučně vymazané chlebíčkové formě asi 50 minut. Upečené vyklopíme, zabalíme do navlhčené utěrky a necháme vychladnout. Potom krájíme na tenké plátky a na plechu ještě chvíli v mírně teplé troubě sušíme.
Vyzkoušejte: Přidejte do těsta tlučený nebo mletý kardamon. "Přítel" pak je příjemně voňavý.
Vyzkoušejte také: Rozdělte těsto do dvou forem. Rychleji je pečené a také se dá snadněji nakrájet. Předpokladem je totiž hodně, ale opravdu hodně ostrý nůž a proto je příjemnější krájet slabší vrstvu.
Vyzkoušejte ještě: Formu nevymazávat, ale vyložit pečícím papírem, který trochu vymažete. Ušetříte si pak nepříjemné drhnutí a opravdu to jde dobře vyklopit. Papír se pak jednoduše vyhodí, forma je čistá.
Suroviny:
- 200 g celých lískových oříšků
- 2 vejce
- 150 g cukru
- 100 g hladké mouky
Autor: Lenka Poláčková