Husu omyjeme a očistíme, necháme marinovat 24 hodin ve šlehačce a pravidelně ji otáčíme. Po 24 hodinách husu vyjmeme z marinády a opláchneme ji pod teplou vodou,
šlehačku necháme zatím stranou. Najemno postrouháme zázvor a vetřeme ho do husy společně se solí. Dáme na pekáč a potřeme šlehačkou, aby husa měla hezkou barvu.
Takto připravenou husu pečeme přibližně 3-4 hodiny. Ze začátku na 100stupňů pak přidáme na teplotě na 200 -250 stupňů v elektrické troubě. Během pečení odebíráme tuk a potíráme jím husu, aby nevyschla a propichujeme kůži na místech, která mají velké množství tuku.
Suroviny:
- husa o váze 3,6kg
- 1l šlehačky (stačí plnotučné mléko)
- 30dkg čerstvého zázvoru
- sůl
Autor: Pavla Ptáčková