Syrové brambory rozmixujeme, podle chuti osolíme, přidáme celá vejce a podle potřeby přidáváme mouku tak, aby bylo těsto vláčné a mírně tekoucí.
Najemno nastrouhanou cibulku vmícháme společně s moukou. Dáme si vařit větší množství vody, osolíme jí.
Na prkénko si připravíme menší kopeček bramborového těsta a příborovým nožem odsekáváme malé kousky těsta přímo do vroucí vody. Necháme přejít varem 2-3 minuty až nám halušky budou plavat na povrchu hrnce. Sítkem halušky vybereme a propláchneme studenou vodou, dáme je do mísy, ve které je zamícháme s máslem.
Brynzu a kyselou smetanu smícháme dohromady, přidáme do halušek a vše přelejeme vypraženou slaninou.
Obměna je možná se sýrem s modrou plísní, který smícháme se zakysanou smetanou.
Suroviny:
- 2kg brambor
- 3 vejce
- sůl
- polohrubá mouka
- 1 větší cibule
- 1/8 másla
- vážená brynza dle chuti ( alespoň 1/2kg)
- zakysaná smetana 2 polévkové lžíce
- 1kg anglické slaniny
Autor: Boženka Dubovická