Maso odblaníme, nakrájíme a naklepeme na tenké plátky, mírně osolíme a naložíme do oleje. Necháme v marinádě 48 hodin, průběžně maso otáčíme, aby nám neoschlo.
V pánvi necháme přepustit máslo, zeleninu očistíme nahrubo nakrájíme a osmahneme dozlatova. V jiném kastrolu na oleji opečeme maso z obou stran, přidáme zeleninu, společně orestujeme, zalijeme vodu ( asi 1,5l), přidáme koření na divočinu dle chuti, celo skořici a necháme dusit až je maso měkké. Smícháme sladkou a zakysanou smetanu, dle chuti a námi chtěné hustoty. Přidáme k masu a necháme povařit pár minut. Pokud se nám zdá konzistence omáčky příliš řídká, zahustíme omáčku moukou rozmíchanou v troše mléka. Dosolíme a dokořeníme kořením na divočinu. Podáváme společně s kompotem či tuhou marmeládou z borůvek.
Suroviny:
- 1kg dančí kýty
- 1/4 celeru - bulvy
- 3 mrkve
- 1/8 másla
- 2 cibule
- zakysaná smetana
- sladká smetana
- mléko
- mouka
- koření na divočinu
- celá skořice
- sůl
- olej
- borůvkový kompot - marmeláda
Autor: Olga Dubovická