Hrubou mouku přesejeme na vál sítem, přidáme vejce, vlažnou vodu a zpracujeme v tužší těsto. Válečkem ho rozválíme na pláty o síle 1-2 mm a necháme ho schnout.
Pokud těsto začne bělat a je suché natrháme z něj menší kousky, nebo rádýlkem nakrájíme proužky široké 1-2cm.
Dáme do hrnce vařit větší množství vody, kterou osolíme a přidáme do ní trochu oleje. Do vroucí vody vsypeme rezance, dáváme pozor, aby se nám nepřichytli ke dnu hrnce a necháme je uvařit.
Cedníkem vyndáváme a proplachujeme pod studenou vodu, vložíme do mísy a přelejeme přepuštěným máslem tak, aby se nám všechny omastily.
Podáváme posypané vlašskými ořechy a moučkovým cukrem.
Suroviny:
- 1/2 kg hrubé mouky
- 2-3 vejce ( dle velikosti)
- 1/8 másla
- 1,5 dcl vlažné vody
- nastrouhané a nasekané vlašské ořechy
- moučkový cukr
- olivový olej
- sůl
Autor: Olga Dubovická