Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.

Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1


Vinotéka L.C. Nicolas, s.r.o.
Žatecká 3
Praha 1

Login Form

Firma ZEMAX Šitbořice a.s., vlastnící SKLEP MARYŠA, vznikla v roce 1997, kdy se klasický zemědělský podnik transformoval na tři akciové společnosti holdingového typu. SKLEP MARYŠA nese název dramatu od bratří Mrštíkových. V současnosti je obhospodařováno 84 hektarů vlastních vinic, ze kterých je podstatná část zpracovávána ve SKLEPĚ MARYŠA. Vinice se rozkládají v malebné kopcovité krajině obcí Šitbořice, Diváky (bydliště Mrštíkových), Klobouky, Nikolčice a Hustopeče.

Výjimečnost viničních tratí je dána nadmořskou výškou 230 - 330 m, jižní až jihovýchodní expozicí svahů a teras. Výhřevná půda na pískovcovém podloží je bohatá na minerály vápník a hořčík.

Cílem vinařství je spojit tradiční výrobní postupy s moderními technologiemi a poznatky a vyrábět tak vína typická pro velkopavlovickou vinařskou podoblast. Zároveň ale vína originální, s dojmem, na který se nezapomíná.

Ve vinohradech jsou zastoupeny odrůdy Ryzlink Rýnský, Sylvánské zelené, Műller Thurgau, Rulandské bílé a šedé, Sauvignon, ale také Veltlínské zelené, Neuburské, Chardonnay. U modrých odrůd je potřeba vyzvednout Rulandské Modré, Modrý Portugal, Frankovku, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Všechny vinice jsou zapojeny do systému integrované produkce, jejíž snahou je zavedení a udržování takových postupů, které jsou šetrné k přírodě a životnímu prostředí.

Výroba vín je prováděna s využitím moderních technologií, opírajících se o tradiční vinohradnictví. Filozofií vinařů je produkce pikantních, kvalitních vín za dostupnou cenu. V plné škále jsou využity suroviny, které vinice poskytují. Dobře situované polohy propůjčují vínu zajímavou minerálnost až kořenitost. Všechna bílá vína jsou vyráběná v nerezových, řízeně chlazených nádobách. Jsou to vína svěží, reduktivní a harmonická. Lisování probíhá pomocí pneumatického lisu při šetrném tlaku. Pro kvašení se využívá selektované kvasinky, léty prověřené. Některé špičková červená vína se nechávají ještě dozrávat v sudech. Ke každému vínu se přistupuje individuálně, proto jsou jedinečná a neopakovatelná. O tom svědčí i ocenění z tuzemských i mezinárodních soutěží.

 

Degustace