Vejce ušlehejte pěkně do pěny s cukrem, pak přidejte ostatní suroviny. Zpracované těsto (podle toho, jak se vyvede husté nebo řídké, přidáváme mouku) rozválíme na 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme zázvorky.
Chalupáři pak nechají zázvorky na plechu odpočívat do druhého dne, majitelé malých panelákových bytů je pak nechají odpočívat jenom několik hodin, protože jinak by jim zaschly a pak by se lámaly. Pečeme ve vyhřáté troubě, ke konci pečení ale teplotu snížíme. Hotové můžeme, ale také nemusíme zdobit. Ale ozdobené jsou přece jenom hezčí, takže to za chvilku práce navíc určitě stojí.
Vyzkoušejte: Použijte čerstvý nastrouhaný zázvor. Pečivo má větší říz a je trochu "chlupaté".
- 2 vejce
Suroviny:
- 200 g krupicového cukru
- 200 g hladké mouky
- 7 g škrobové mouky (solamylu)
- lžíce mletého zázvoru a na špičku nože jedlé sody
Autor: Lenka Poláčková