Přísady zpracujeme a můžeme ihned s těstem pracovat. Vyválíme placku, ze které vykrájíme potřebné tvary. Ty upečeme zvolna ve vyhřáté troubě na plechu
vyloženém pečícím papírem. Chceme-li mít perníčky lesklé, potíráme je ještě teplé glazurou z 1 rozšlehaného vejce s čokoládovým bretonem (barvou do pečiva).
Vyzkoušejte: Potřete vychladlé perníčky jenom čokoládovým bretonem rozpuštěným v trošce vody (bez vajíčka). Perníčky budou matné, ale připravené pro zdobení bílou polevou. Tou naplníme kornoutek nebo mikrotenový sáček a zdobíme.
Suroviny:
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 2 kávové lžičky sody
- 3 lžičky mletého koření (fenykl, anýz, hřebíček, badyán, skořice)
- 4 celá vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 100 g rozpuštěného medu
Poleva:
- 1 bílek
- citronová štáva (max. až z poloviny citronu)
- 1 lžička škrobové moučky Solamylu
- 130 - 250 g moučkového cukru
(to velké rozpětí je klidně možné, protože hodně záleží na velikosti vajíčka a množství citronové šťávy, kterou použijeme) to všechno ušleháme do potřebné hustoty. Perníčky nikdy nezdobte ihned po upečení. Musíte je nechat "vydýchat". Zbrklost se totiž nevyplácí, protože ozdoba pak nedrží. Ozdobené musí zase zaschnout, aby se paráda nerozmazávala, ale nesmí přeschnout. Kdyby přeschly, opadávají. Perníčky si prostě žijí svým vlastním životem. Proto se s nimi každoročně vymazluji.
Autor: Lenka Poláčková